Het Vaandel en de band met Oeteldonk

Het Vaandel en de band met Oeteldonk

De hoofdrol in het Oeteldonkse spel is voor al die carnavalsvierders die ieder op hun eigen manier genieten van iets heel bijzonders. De een doet mee met het uitgebreide Oeteldonkse protocol, inclusief de voorfeesten. De ander gaat gewoon op stap met een paar vrienden op zondagmiddag. Het is maar net waar je zin in hebt; dat moet vooral zo blijven.

Maar, wat Oeteldonk zo bijzonder maakt, is toch die cultuur van (bijna) 11 maal 11 plus 11 jaren. Het past allemaal in een groter geheel, er zijn onzichtbare maar voelbare stromingen die de Oeteldonkers met elkaar verbinden en het feestje onderscheidend maken. Waar komen die emoties vandaan, bij de aankomst van de prins, de begrafenis van Knillis of het meezingen van een Oeteldonkse kraker in een volle kroeg?

Het zijn mede de Oeteldonkse cultuur en tradities die ons binden. Ze vormen een stevige kapstok, geven structuur aan het feestje. En dat al jarenlang. Daar moeten we zuinig op zijn.

Misschien is het even wennen om een website te bezoeken van de stichting Genootschap van het Oeteldonks Vaandel. Zeg maar het Vaandel. Jarenlang hebben we op de achtergrond de rol gespeeld, die we volgens de statuten dienen te spelen: het ondersteunen van de Oeteldonkse cultuur. Dat blijven we gewoon doen, maar misschien met iets meer zichtbaarheid.

Het is geen kwestie dat we zo nodig op de voorgrond moeten staan. Wel laten we onze leden/ondernemers graag zien wat we precies met onze bijdragen ondersteunen. Juist om die kapstok overeind te houden waar we al die mooie feestjes en momenten aan ophangen. En dat allemaal met de ambities dat onze kinderen en kleinkinderen op een zelfde manier mogen genieten van dat spel dat Oeteldonk heet.

Bert Damen

2017-03-10T07:48:09+00:00