Genootschap steunt Optocht

Genootschap steunt Optocht

Genootschap Oeteldonks Vaandel investeert fors in optocht

De Oeteldonkse optocht krijgt de komende jaren een financiële ondersteuning van de stichting Genootschap van het Oeteldonks Vaandel. Deze stichting geeft de deelnemers aan de maandag-optocht een totaal-bijdrage van ruim 45.000 euro, gespreid over vijf jaar. In 2013 zijn de eerste bijdragen gedaan.

Als Vaandel voelen we dat de optocht een hele belangrijke bijdrage levert aan de bijzondere traditie van Oeteldonk. Tientallen echte Oeteldonkers spenderen maanden in de bouwhal om het op die carnavalsmaandag duizenden mensen naar hun zin te maken. Maar dat gaat allemaal niet vanzelf, het kost veel energie en moeite; positieve energie, maar toch. Dan zou het jammer zijn dat er financiële obstakels zijn. De bouwclubs zijn al heel creatief in het bij elkaar brengen van materialen, het budget, menskracht en noem maar. Daarom is een steuntje in de rug van het Oeteldonks Vaandel wel op z’n plaats.

Respect
We hebben enorm respect voor de mensen die heel hun hart en ziel in de optocht steken. Maandenlang zijn ze bezig met bedenken, ontwerpen, voorbereiden en bouwen. Natuurlijk voor hun eigen plezier, maar ook voor de pakweg 100.000 man langs de kant op maandagmiddag. Veel mensen zien de optocht ook als het symbool voor het Oeteldonkse carnaval.

Budget
Het genootschap beseft dat juist in deze tijden het moeilijk is om alles voor elkaar te krijgen. “Je moet de mensen maar weer bereid vinden om al die uren te komen bouwen. En dan heb ik het nog niet over de kosten van de materialen. Steeds minder kan een beroep worden gedaan op de bouwsector. Je wilt een mooie wagen bouwen, iets bijzonders doen en dan heb je dus materialen nodig om van het idee werkelijkheid te maken. En het budget moet ergens vandaan komen.”

Extra prijs
In overleg met de Oeteldonkse Club is besloten om een vereniging die een wagen bouwt jaarlijks te ondersteunen met 500 euro. Voor grote loopgroepen is een bedrag van 125 euro beschikbaar. Tel je dat gedurende vijf jaar bij elkaar op, dan kom je toch een bedrag ruim 45.000 euro. Een investering die we graag doen om de bouwers extra te motiveren.

In dat bedrag zit ook een jaarlijkse prijs van 500 euro die wordt toegekend aan een van de deelnemers aan de optocht.

2018-04-13T09:08:05+00:00